Fra arkivet: Da Dixe Cappelen kom hjem

Den 4. juni 1945 kunne Varden (se faksimile under) fortelle om oppstandelsen på togstasjonen i Skien dra Didrik «Dixe» Cappelen (1900-1970) kom hjem til Skien fra sitt eksil i Sverige. Men det står fint lite om det ualminnelig dristige karstykket hans svoger, Arne Qvenild sto bak under krigen. Qvenild var gift med Hilda Knudsen, som var Gudrun Cappelens søster – og tidligere statsminister Gunnar Knudsens barnebarn. Gard Strøm har en fin opplisting av familien og Borgestad gård her.

Cappelen var, sammen med blant andre sin far, Didrik «Diddi» Cappelen, Sverre Løberg, Carl P. Wright, Erling Solberg og Kjell Batzer, sentrale i den såkalte Skiensgruppa, som bedrev motstandskamp allerede fra aprildagene 1940. Diddi, Dixe og Løberg ble arrestert av tyskerne den 30. august 1940.

Den 30. januar 1942 ble det iverksatt en plan for å få Dixe ut av fengselet i Åkebergveien. Bak planen sto Dixes kone, Gudrun. Wikipedia oppsummerer Qvenild-Cappelen-aksjonen slik:

Gudrun Cappelen fikk sin svogerArne Qvenild til å gå inn i fengslet utkledd som politimann fra Gestapo. Qvenild opptrådt autoritært og uvennlig overfor fengselsvaktene, snakket flytende tysk og fikk adgang til Dixes fengselscelle. Qvenild startet avhør på stedet, men Dixe svarte dårlig så Qvenild ga ordre til at han ville ha med Dixe til et påstått forhørVictoria terrasse. Fengselsvaktene gjennomskuet ikke bløffen og lot Dixe få bli med Qvenild til den ventende bilen i fengselsgården. Bilen var stjålet utenbys, den var av en type som Gestapo ofte brukte og hadde falske nummerskilt.Sjåføren i bilen var Kristian Aubert som også var utkledd. Aubert kjente Torolf Prytz, men ikke Dixe eller Gudrun Cappelen. Aubert ble noe tid etter flukten tatt av nazistene og grusomt torturertihjel, uten å røpe noe eller noen.

Torolf Prytz jr var med på Dixe Cappelens flukt etter at de var kommet ut av fengselsområdet og hadde byttet til en annen bil. Dixe ble fraktet til et bolighus i Oslo, der Gudrun allerede var kommet. De lå der 14 dager i dekning, før de dro sminket ugjenkjennelig og forkledde til Svinesund via tog til Halden. De ble hjulpet på riktig vei av den lokale Hjemmefronten, og snek seg om natten over isen til svensk side, inne mellom vaktrunder med tyske soldater. Deretter var de flyktninger først 2 1/2 år i Stockholm hvor de arbeidet for den norske legasjonen, Dixe ved Rettskontoret, og så 1944-45 i London der de arbeidet for den norske regjering. Deres tre eldste barn ble imidlertid igjen hele perioden i Norge, hos besteforeldrene på Borgestad gård, uten at nazistene aksjonerte mot barna. Gudrun og Dixe kom i mai 1945 tilbake fra London til Norge via Sverige.

Faksimile fra Varden, 4. juni 1945. Trykk på bildet for større utgave.
Faksimile fra Varden, 4. juni 1945. Trykk på bildet for større utgave.

Legg inn en kommentar